Miks mulle ei meeldi kirjandusklassika

Lühidalt: kuna olen seda varem näinud, on see igav.

Täpsemalt, mida tuntum on teos, seda tõenäolisemalt on hilisemad autorid seda jäljendanud ja edasi arendanud, seega seda suurem on tõenäosus, et ma olen midagi selle teose sarnast varem lugenud või näinud. Kui ma olen midagi selletaolist varem kohanud, on teos ise üsna igav lugeda – midagi uut ju pole.

Peaagu kõigi laiatarbefilmide süžeedes on elemente Shakespeare’i näidenditest, tema ideid kasutatakse isegi multifilmides ja seriaalides. Selleks hetkeks, kui ma esimest korda Shakespeare’i lugesin, olin ma tema teoste sisuga ise seda teadmata varem nii paljude allikate vahendusel tutvunud, et originaalteos oli täiesti ennustatav. Enda harimise mõttes võin ju klassikuid lugeda, aga lõbu pärast küll mitte, kuna mulle meeldib uus ja huvitav.

Kui klassiku mõtteid arendab edasi oskuslik hilisem autor, on tema tulemus parem, kui klassikul endal, sest hilisemal autoril on võimalik toetuda varasemale teadmisele selle kohta, mis on inimeste jaoks huvitav lugeda. Jäljendaja saab vältida originaali vigu, mis küll ei tähenda, et kõik jäljendajad seda teeksid – jäljendamine nõuab samuti oskust, lihtsalt mitte nii palju, kui uue idee peale tulemine.

Sisuliselt on kirjanduses võimalik teadusega sarnane hiiglaste õlgadel seismine. Kui teiste varasemast kogemusest õppida, saab väikese lisapingutusega absoluutskaalal parema tulemuse saavutada kui eelkäijatel. Loomulikult ei saavuta paremat tulemust kõik jäljendajad – mida andekam eelkäija, seda raskem on tema tasemeni jõuda.

Teadustöös kehtib sama klassika ebahuvitavuse printsiip – mida vanem artikkel, seda väiksema tõenäosusega ma seda loen, sest seda suurema tõenäosusega on olemas hilisem artikkel või õpik, mis seletab sama nähtust paremini või tõestab sama teoreemi lihtsamalt ja arusaadavamalt. Võin kuulsaid artikleid tsiteerida, aga see ei tähenda, et ma nad läbi loen. Kui mõni eelnev artikkel on teatud tulemuse puhul viidanud klassikale, siis viitan ma samuti selle tulemuse puhul samale klassikale, aga tulemust ennast loen sealt, kus seda kõige paremini esitatud on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield