Teoreem: diskrimineerimine on rumalus

Definitsioon: diskrimineerimine tähendab, et valitakse mitte kõigi kandidaatide seast, vaid mingist väiksemast alamhulgast.

Kommentaar: kandidaadid ja valik võivad olla erinevates kontekstides, näiteks tudengite vastuvõtt ülikooli, töökoha täitmine, Riigikogu valimised.

Definitsioon: rumalus tähendab, et mitte kõigi kandidaadihulkade ja kandidaadivõimekuste puhul ei valita (saadaoleva teabe põhjal) parimat kandidaati.

Kommentaar: jätan eetilised küsimused selles tekstis kõrvale ja vaatlen isekat otsustajat, kes soovib kandidaadi tööst suurimat kasu. Parim kandidaat on kõige töövõimekam. Töö tähendus sõltub kontekstist, samuti võimekus. Võimekus ei pruugi olla selgelt nähtav. Saadaoleva teabe põhjal võib kõik kandidaadid järjestada oodatava võimekuse järgi, kusjuures osad (või kõik) kandidaadid võivad olla võrdsed. Saadaoleva teabe põhjal parim on suurima oodatava võimekusega.

Teoreem: diskrimineerimine on rumalus.

Tõestus: Parim kandidaat kõigi hulgast võib kuuluda väiksemasse alamhulka A, millega piirdub diskrimineerija, või võib asuda selle kaashulgas. Kui parim ei kuulu A-sse, siis diskrimineerimise korral teda ei valita. Seega mitte kõigi kandidaadihulkade ja kandidaadivõimekuste puhul ei vali diskrimineerija parimat.

2 mõtet “Teoreem: diskrimineerimine on rumalus

 1. Ott Toomet

  … see on qige juhul kui kandidaadi otsimise (intervjueerimise vms) kulud on väikesed ja kandidaatide vqimete erinevus suur.

  Vasta
  1. sanhei Postituse autor

   Jah, eeldatud on, et suurema arvu hulgast valimine pole kulukam. Tegu on eelistuspõhise, mitte statistilise diskrimineerimisega.
   Näiteks diskrimineerimine vormis, et intervjuukutsed saadetud ja kui kandidaat saabub, selgub et ta on ebasoovitavast grupist pärit ja jäetakse kõrvale. Kutsete saatmine on pöördumatu kulu, nii et intervjuu hetkeks ei tohiks see enam lugeda. Kõigi kutsutute hulgast valimine pole siis kulukam kui alamgrupist.

   Vasta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield